Тренинг со Dathan Ritzenhein

Во период на ментално загревање и затишје пред бурата во Москва, би сакал заедно да погледнеме еден тренинг поврзан со американската distance легенда, Dathan Ritzenhein. Да бидам искрен, овој тренинг, како и неколку други негови, ги имам погледнато и проанализирано мал милион пати и за тие што навистина ја разбираат атлетиката и знаат да го енкриптираат секој момент на тренингот, ќе уживаат во она што го нуди овој видео запис.

Овој тренингот, меѓудругото, е првото нешто што го запознав од Ritz, а следуваше дентa, односно моментот непосредно по неговото освојување на бронзениот медал на Светското првенство во полумаратонот во Birmingham, Britain. Следуваше длабоко копање и search-ање за овој лик … Томас знае. И ден денешен, Ritz е ликот кој не мотивира и само ни дава јасно до знаење дека не е distance атлетиката еквивалент на Африка. Таквите митови, тој ги демантира со своите подвизи. Ritz го имаше и рекордот на САД на 5000м, верувале или не – 12:56.27, втор белец под 13мин. на 5000м (прв е легендарниот Craig Mottram, фала многу).

Ritz моментално тренира со легендарниот американски тренер и своевремено маратонец, Alberto Salazar и е тренинг партнер со следниве ликови: Mo Farah, Galen Rupp, Mathew Centrowitz, Luke Puskedra, Cam Levins и уште неколку други активни икони на американската и светска distance  атлетика.

Но линкот кој ви го нудам подолу е во времето на тренирањето со Brad Hudson, тренер со кој Ritz ги направи своите одлични времиња и слободно да речеме – најголемата основа во неговата атлетска кариера. Тоа неможе никој да го негира. Почетоците никогаш не (треба да) се забораваат. Ritz избори пласман за големата 10000-ка на СП во Москва и ќе го гледаме веќе првиот ден (10 август).

Уживајте во неколку минутното тренинг видео со Ritz:

Dathan Ritzenhein, London Workout

Permalink