Новите норми за Олимпијада Токио 2020 ја испровоцираа атлетската јавност!

Вчера, 10. март 2019, Советот на ИААФ донесе одлука за нови стандарди/норми за учество на претстојната Олимпијата, Токио 2020. И атлетската јавност не е задоволна од прикажаното, атлетичарите своето незадоволство го изразуваат на социјалните мрежи постојано. Нрмите се толку појачани, што делува дека само тројца ќе можат да стигнат на Олимпијада.

Ние ќе се обидеме да образложиме, иако и ние, како и повеќето атлетичари не ги сфаќаме точно условите.

Секако ова е работа на Атлетска Федерација на Македонија (АФМ), како и на останатите национални федерации да ги образложат нормите и условите преку преведен и толкуван документ кој ќе го достават до клубовите членки на федерацијата, но ние како клуб сеуште не сме добиле никакво известување за настанатите промени наложени од ИААФ, а информациите ги добивме преку наши залагања, интернет и социјални мрежи. И додека добиеме (чисто се сомневаме) официјална информација за ова од АФМ, ќе се обидеме да ги разработиме фактите со кои располагаме, со посебен акцент на маратонот како олимписка дисциплина, бидејќи тука лежи нашиот интерес, па за останатие дисциплини ве олиме да се распрашате меѓу клубовите кои водат атлетичари во други дисциплини или АФМ.

Да почнеме со официјалниот документ на ИААФ кој еве го во прилог (на англиски, додека АФМ ни достави преведена верзија)

Olympic Games Tokyo 2020 qualification system

Според ова и според изјавата на ИААФ објавена на нивниот официјален профил, атлетичарите ќе имаат два начина да осварат учество на Олимпијадата во Токио 2020:

 • • Да исполнат норма во дадениот квалификациски перод;

  • Да се квалификуваат врз основа на нивната позиција на Светската ранг листа на ИААФ за дадената дисциплина во дадениот квалификациски перод.

  На кратко, ова значи има две можности за учество на Олимпијата: со норма или според ранг листа на ИААФ.

 • Да почнеме со првиот услов:
 • НОРМА
 • Ова е најновата листа на норми кои се потребни за учество на Олимпијатата во Токио 2020, издадена вчера (10.март)
 • D1Vr_ZNUYAArYDi.jpg largeЕве колку многу се појачани нормите во споредба со минатата Олимпијада колку за компарација во неколку долгопругашки дисциплини:
 • кај мажите
 • од 3:36.20 на 3:35.00 за 1500м,
 • од 13:25.00 на 13:13.50 за 5000м,
 • од 28:00.00 на 27:28:00 за 10,000м.
 • и од 2:19:00 на 2:11:30 за маратон!!!
 • кај жените:
 • за 1500м од 4:07.00 на 4:04.20,
 • за 5000м од 15:24.00 на 15:10.00,
 • за 10,000м од 32:15 на 31:25
 • и за маратон од  2:45:00 на 2:29:30!!!
 • Capture
 • Објаснувањето за овој потег од ИААФ е дека тие очекуваат повеќето атлетичари да се изборат за пласман на Олимпијата преку втората опција, односно со повисок ранг на листата, односно дека така повеќе атлетиари ќе учествуваат на повеќе трки во повеќе дуели за да се изборат за Олимпијада!!! Ако не ви е јасно што прочитавте и што ви пишав, не сте сами, ниту нас не ни е јасно, ниту на другите атлетичари им е јасно според она што го следиме на социјалните мрежи, а не сме сигурни ни дека самите ИААФ знаат што кажале.
 • Да одиме со документот кој погоре ви го атачиравме за да пробаме чекор по чекор да разработиме, може ќе ни стане појасно, додека АФМ не ни достават образложение.
 • Според овој официјален документ, ова се дел од тие услови за да се квалификуваат врз основа на нивната позиција на Светската ранг листа на ИААФ, поконкретно ќе образложам за маратон (потенцирам, ова е само за маратон, за другите дисциплини има други правила, прашајте ги АФМ или другите клубови во МКД кои водат атлетичари од други дисциплини):
 • Квалификациониот период почнува од 1 јануари 2019 и трае до крајот на мај 2020 (наместо претходниот датум 29 јуни), наводно поместен за да им се даде повеќе време на атлетичарите да се подготват за Олимпијадата?!?!?! (затоа што не се подготвувале претходно?!?!?!)
 • Резултатите кои ќе се земат во предвид мора да се истрчани на патека лиценцирана според  IAAF/AIMS стандард “A” или “B” не постара од 5 години од денот на трката.
 • И најважниот услов за атлетичари од земји како нашата – атлетичари без норма:
 • Федераци со атлетичари без ниту едно машко или женско со остварена норма ќе имаат право да го пријават својот највисоко рангиран атлетичар или атлетичарка на една дисциплина без норма, со исклучок на мешани дисциплини, 10.000м и 3.000м. стипл.
  1. Ова се однесува подеднакво и на машки атлетичари кои немаат норма, а има женско со остварена норма и обратно.
  2. Дали предложените атлетичари без норма ќе бидат прифатени за настап на ОИ ќе биде дискреционо право на Техничкиот Делегат на ИААФ до кого федерациите ќе ги достават своите предлози за кандидати.
  3. Апликациите за свои кандидати федерациите мора да ги достават до ИААФ најдоцна до 22 јуни 2020, а за маратон до 24 мај 2020.

  Ние во меѓувреме ќе чекаме појаснување што значат втората група стандарди, дали тоа значи да си во топ 3 или топ 5 на Балканско, Европско, Светско, но сеедно, ниеден од овие ново поставени стандарди од ИААФ не ја вклучува фамозната ИААФ таблица по која сеуште се води нашата застарена постава во АФМ, па кој знае, можеби на овој начин и тие конечно ќе го отфрлат овој застарен начин на бодување на атлетичарите и ќе почнат повеќе да се фокусраат на вистинската вредност на атлетичарите и нивните резултати, надвор од ИААФ таблица!

Permalink