Карактерите На Луѓето Се Посебна Приказна, Но Резултатите Се Оние Што Не Би Смеело Да Бидат Ставени Во Сенка. Марина Михајлова Дамчевска, Низ endurance.mk Ретроспективна Призма

Со помош на господинот Мирослав Бошковиќ, го продолжуваме разголувањето на историјата на македонската атлетика. Затоа што Заслужува. Затоа што е Кралица. И нема ни да верувате, но г-дин Бошковиќ има цел тон материјали од историјата, низ кои на нашата генерација може да ни ги доближи тие времиња. Може да ги доближи тие услови и да…

Маратонот Во Македонија Од 1946 – 2000 Година

Долгогодишниот атлетски работник, своевремено успешен distance атлетичар, член на репрезентацијата на Македонија, Миро Бошковиќ, направи одличен обид и успеа да долови дел од историјата на маратонското, односно distance трчањето во Македонија, од 1946 – 2000 година. Да бидам искрен, пред се, навистина сум среќен и ме радува фактот што преку него, а понатаму и преку нашата…

Ненадејно Пензионирање На Легендарниот Маратонец Ryan Hall!

33-годишниот американец, Ryan Hall, денес објави пензионирање од атлетиката! Hall не е само американска distance легенда, туку е и светска маратонска легенда, особено по неговото извлекување на ритамот на Бостон Маратон 2011, цели 30км, Маратон на кој се истрчаа едни од најдобрите 2 (од 3) светски резултати во Маратон (Goeffrey Mutai – 2:03:02 и Moses…

Во Светот Еруптираат Допинг Скандали, А Што Се Случува На Балканот?

Додека светот на големо го дрмаат допинг скандали, Балканот некако како по обичај, незафатен и изолиран од допинг треската. Толку поважни ликови има, што Балканот секогаш останува недопрен. А таму каде што не допира раката на судијата, дозволено е сè. Понекогаш ми иде да кажам – ма каква пресумпција на невиност, ве знам толку добро како дишете и…

Трчањето Во Оваа Земја Експоненцијално Расте, А Каде Се Спортските Брендови Во Цела Таа Еволуција?

Да, сакам да кажам нешто за спортските брендови, но само во рамките на оваа земја. Во Април 2013, го објавив мојот текст на слична тематика. Но еве, за тие што се приклучуваат подоцна, ќе се обидам уште малку да го додефинирам веќе изјавеното и да дадам нова критика кон таквите, затоа што годините поминуваат, а…

Ви Фали Малку Мотив За Трка Во Есенската Сезона? Нема Проблем, Тука Е Yuki Kawauchi Да Ви Покаже Што Сè Тој Истрча Во 2015та И Што Допрво Му Следува

За оние што малку подоцна ни се приклучуваат, сигурно се запрашуваат кој е пак сега Yuki Kawauchi. Јапонецот е како што милуваме да кажеме, е гуруто и инспирација на endurance.mk crew. На линков запознајте се на кратко со неговиот профил, кој го објавивме во 2013та. Сосем на кратко, што е тоа што го карактеризира овој…

Имаат Ли Бенифит Компресивните Чорапи Во Нашето Трчање?

Веќе неколку години наназад низ светот, а забележувам дека и кај тркачите од нашава земја, актуелни се компресивните чорапи. Веднаш во старт да направиме дистинкција помеѓу компресивни или како што некои ги нарекуваат – медицински чорапи и обичните високи чорапи, налик фудбалерски штуцни. Значи правиме муабет за компресивни чорапи. На оваа тема, спроведени се многу…

Резултатите На Пократките Дистанци Не Рефлектираат Силен Маратон – Тренингот Индицира!

Постојат разни конвертибилни матрици за претворање на резултатите од пократките дисциплини во резултат на полумаратон или Маратон. Или пак обратно – резултат од Маратон во резултат на 5км или 10км. И за жал, луѓето се повеќе се потпираат на тие матрици и ’се тешат’ дека ако имаат извесен резултат во џеб, дека тој резултат проектира…

Џоковиќ: Патот До Успехот

Книгава ја видов како лежи на полица кај Смиле во Empire State Building фитнес центарот. И да бидам искрена, да не ја позајмев од него, никогаш немаше ни да ја купам. Не би ја ни погледнала два пати, за да размислам да ја купам. Саемот на книга беше во исто време со Маратон Експото на…

Што Треба Да Знаеме За Безглутенската Храна? Ја Знаеме Ли Доволно Вистинската Смисла На Gluten Free?

Во градот наш убав, а и општо во целава земја, во последно време се појавија толку многу трендови и трендовски терминологии, што и самиот не успевам да ги пратам и понекогаш се збунувам. Gluten free, кардио, спининг, велнес итн. итн. Термините кои се употребуваат е добро да се знаат што претставуваат, односно кое е нивното значење….

Колку Ни Се Потребни Енергетските Гелови Во Текот На Долгите Тренинзи И Маратонските Трки?

Што е потребно да знаете за енергетските гелови? Според мене, енергетските гелови се еден од најголемите ’изуми’ во областа на маратонското трчање. Зошто мислам така? Не е проблемот во пронаоѓањето на адекватен извор на енергија/гликоген, туку проблемот е во изнаоѓањето на адекватен начин на чување, внес и дистрибуција на јаглехидратите во текот на нашите долги…

Дневна Доза Хидрати; Зошто На Секој Distance Трчач Му Се Потребни Хидратите?

На почеток на било какво објаснување, ја напоменувам оваа клучна животна формула: ’Количината на внесени јаглехидрати или протеини или масти или било какви витамини и минерали, зависи од тоа кои се вашите цели и од количината на тренинг кој го имате како дневна доза’. Односно, во превод: заборавете на сите препорачани пропорции од списанијата, исклучете…