Наместо полна душа, само сеќавање …

Земајќи одговорност воопшто да го напишам овој текст, размислував колку сé разни коментари и мненија ќе дојдат во судир, колку сé завземени страни ќе се јават, колку сé паметни и креативни тастатури ќе се родат и колку сé несудени осуденици на нашите забегани трчачки мозоци ќе се дрзнат да фрлат камен. Но едно знам и…

Колку Е Оправдано И Паметно Пропагирање На Релиогиозни Насоки Помеѓу Единствената Религија За Сите Нас Трчачите – Трчањето?

Објавата за Ryan Hall (американски рекордер во Полумаратон и втор најбрз американец во Маратон, 2:04 маратонец), по неговото откажување на минатонеделниот Маратон во Лос Анџелес, ме инспирираше да начнам една многу суптилна тема. Не би требало да е така, но свесен сум дека многу луѓе многу емотивно ја разбираат религијата. И не им судам, сите сме…

Не Застануваме Се Додека Атлетиката Не Добие Сопствена Рубрика Надвор Од ‘Останати Спортови’! Добредојдовте Во endurance.mk Project циркузот

Рекапитулар број 3, на тема евалуација на атлетиката во оваа земја. Последниот беше во Август минатата година. Тогаш дојдовме до еден стадиум на напредок. Сега одиме уште понапред, но не како пропагандите на домашните телевизии. Излезете надвор, на кеј, во парк или пак во среда вечер на плоштад и ќе ви стане јасно за што…

Кафе? ДА, молам.

Страшно ме зачудува фактот, што се уште постојат луѓе кои кога ќе им кажам дека сум атлетичарка, ќе ми кажат: “ама добро, вие сте спортисти, не пиете кафе и алкохол“. Не знам всушност од каде произлегол овој мит, според мене, еден од најголемите во светот на атлетиката и спортот воопшто. Дали е од истите оние…

Зар Трчате И По Ладново?; Ништо Не Јадам, А Се Ми Се Фаќа; Go Hard Or Go Home И Уште Неколку Други Мега Популарни Хитови Во Годината Што Ни Следува

Photo courtesy: martin_filipovski (Instagram) Решив годината дваесет петнаесет, во делот на бордот ‘Атлетски дискусии’, да ја започнам со една моја лирика, добро позната од претходно како ментална гимнастика. За секако, да ни тргне годината со чиста мисла, здрав разум, кршење на стереотипите, чист поглед, позитивизам и љубов. За лажните досаден, за оние кои сакаат да и…

Distance Трчањето Во Ова Општество Со Домино Ефект, Епизода 2

Во првата епизода на оваа тематика, се обидовме да дадеме еден вовед и краток рекапитулар за тоа како стојат работите во ова наше општество, а тесно врзани со трчањето како суб-култура. Тогаш ветивме: продолжуваме повремено да го наставуваме рекапитуларот, затоа што нужно чувствуваме потреба да го напредуваме и негуваме овој свет Олимписки спорт, но спорт…

3 Причини Зошто Треба Убаво Да Размислите Пред Да Трчате Маратон

Не негирам, така е. Најголемата доблест на човекот е да научи да знае да слуша. Ниту јас сум знаел да слушам, но сум научил да научам да слушам. Но тоа не е случај со секого. Особено не со оние продавачите на ветер и магла по социјалните мрежи, оние кои вчера почнале да трчаат, а денес ви…

#Котизација #СкопскиМаратон

               Како најискусни учесници на Скопски маратон и во оваа Света спортска дисциплина, се сметаме за должни да ги извадиме на маса картите и да ви образложиме некои работи кои очигледно не ви се јасни, ниту познати, па слепо верувате на “рекла-казала“ приказни, приказни извадени од контекст, приказни измислени од непознавачи и новодојденци во спортов….

Која Е Идеалната Опрема За Трчање На Отворено Во Зимски Услови?

Зимските услови, некако дифолтно подразбираат и диктираат екстремни амбиентални услови. Можеби последната зима и таа пред неа, во нашата земја и не почуствувавме некоја вистинска зима (се надевам така ќе биде и оваа зима), но знаело тука да биде длабоко под нулата и тоа долги долги денови и недели. А што да правиме ние што вистински го…

Мразам Да Носам Длабоки Емотивни Одлуки … Конечно: Ова Е Мојот Старт!

26 Октомври 2014, Љубљана Маратон … но и мал чекор назад. Односно неколку чекори наназад. За да се потсетам што впрочем го чини успешен мојот годишен ракапитулар. Како што ми започна годинава, најверојатно требаше засекогаш да се преименувам во предвремено пензиониран тркач. Проблемот што го имав, го препишувам на СИТЕ сезони наназад, но конечно еве…

Никогаш Не Ја Ни Затворив Пандорината Кутија!

Пред да ја начнеме темата за надежта, репортот ќе го отворам со акцент на резултатот на Весна. Па таа заслужува далеку поголем кредит. Трет Национален Рекорд за неа оваа сезона, прв рекорд во најтешката дисциплина – Маратон. 3:14:03 се вика најновиот Национален Рекорд во Маратон за дами. ‘Само’ 24 секунди подобрување од претходниот рекорд, кој…

Се Искристализира Недоумицата За Под-2:03 Маратон, Но Оваа Планета Нема Да Доживее Под-2часа Маратон, Се Додека Постои!

Пред да прејдам во образложување на главната поента, би сакал следново да го ставам на пиедестал: па дајте му статуетка на Emmanuel Mutai!!! Сериозно! Тој е најмалерозниот маратонец што било кога постоел на планетава. Тој е човекот што цели два пати руши рекорд на патеката, но се наоѓа на погрешно место, во погрешно време, во…