Држете Се Подалеку Од Трчањето На Асфалтот Покрај Вардар!

Овој пост секако дека најмалку, речиси воопшто не се однесува на оние кои професионално се занимаваат со трчање (атлетика). Во најголема мера се однесува на оние кои рекреативно се занимаваат со трчање, а особено на оние кои допрва ја откриваат магијата на трчањето. Трчање е спорт кој повеќе од било кој друг спорт на планетата…

Зошто Природните Катастрофи Во Србија и БиХ Придонесоа Трките Во Регионот Да Скршнат Од Регуларната Димензијата?

Прво која е таа ‘регуларна димензија’? Не постои дефиниција, нормално, но еве ќе се обидам да дадам правец, односно што е она на кое алудирам. Во потесна смисла се разбира. Скоро секоја од трките во светот, говорам за оние уличните, имаат свој награден фонд. Наградниот фонд е претходно објавен и тркачите, оние кои сериозно се…

Зошто Да Бидеш Со Маратонците На Улица, Кога Сите Тие Се Луди?

11 Мај 2014, маратон во главниот град и уште едно гушење на булеварите. Уште еден ден во годината на парализиран сообраќај. Автобусите кружат по алтернативни патеки, ве оставаат на цели 80м подалеку од стандардната локација. Во 09 часот, во недела, имате еден куп обврски, пазарите отвораат рано, супермаркетите исто така, цвеќарите исто. Некои будали, како…

Koпенхаген – слатко-солено искуство

Не знам колку од вас ќе бидат заинтересирани да ја прочитаат сторијава, ама јас секогаш поаѓам од себе и знам дека јас секогаш сум заинтересирана да ги чујам импресиите и искуствата на атлетичарите кои биле на големи првества како Светски, Европски и Олимпијади, иако ретко (да не речам никогаш) сум го имала задоволството некој од…

Разоткривање И Рушење На Трите Популарни ‘Пред-трка’ Митови

Сите оние кои се подготвуваат за Скопски Маратон, но и за било која следна трка, особено endurance трка, ги фрлаат сите карти на добра подготовка од сите аспекти. И со право. Комбинацијата од силни тренинзи, правилна регенерација, правилна исхрана, добар одмор, логови на неделна километража, добри long runs, се компонентите кои го чинат мозаикот на…

Маратон – Колку Е Тоа? Што Во Суштина Претставува ‘Маратон’?

Ќе се вратиме во трето одделение за да објасниме некои работи што тогаш сме пропуштиле да ги научиме. Односно да беше сето тоа фино објаснето во трето одделение или во петто или во било кое друго и во било која област, ќе знаевме сите што е тоа Маратон. Но не било така, системот форсира други…

13 Недели До Скопски Маратон, Длабоко Во Играта

На 13 недели до Скопски маратон, ќе споделам дел од тренинзите на хиперактивна супер позитивна агонија. Не, нема врска, се шалам, агонија ко агонија, ништо посебно. Само го билда духот, го зголемува перформансот и ментално не спојува мене и сите кои се соочуваат со истата ‘болест’. Веќе влегувам во деветтата недела од базата и се…

‘Wannabe’ Спортисти Во Нашава Земја

Или така наречени квази спортисти, лажни спортисти, сакаат да бидат спортисти, се прикажуваат како спортисти, лажат дека се спортисти, ја манипулираат општата јавност дека се спортисти. Се појави пред неколку дена натпис во неколку наши пропали портали (еден од нив го нарекувам и секта, затоа што како секта се шири и шпекулира глупости низ јавноста),…

Зошто Е Важно ОСОБЕНО За Време На Празниците Да Не Престанете Со Тренажниот Процес?

Признавам, постов се однесува повеќе на оние кои во скоро време започнале со трчање или било каков тренажен процес, затоа што во обратна смисла, чисто се сомневам дека оние кои активно и сериозно го сфатиле трчањето, би го прекратиле тренингот, заради сармите за бадник. Континуираниот тренинг, покрај тоа што допринесува за мал милион позитивни работи…

10 Супер Интересни Статистики За Маратонот Во 2013

Сретнав една многу добра статистика во врска со маратонот, односно маратоните кои се одржаа во 2013 низ целиот свет, а кои оставија белег и решив да ја споделам затоа што сериозно е многу занимлива. Статистиката е дело на познатиот светски атлетски статистичар и аналитичар, David Graham. Се работи за Топ 10 занимливи статистички моменти. Прво:…

Кога Два Endurance Атлетски Ума Ќе Се Најдат На Едно Место, Производот Е Следен (видео_ТВ 24 Вести)

17 12 2013, дел од тимот на endurance.mk, беше дел од емисијата на прекрасната водителка Сања Савеска, на телевизијата 24 Вести. Се работи за емисијата насловена ’За животот’, на која тема беше Атлетиката. Овој пат се обидовме да дадаме еден поконкретен осврт за атлетиката, за нашата идеологија, за нашите ставови и цели и благодарение на…

Мали Тренинг Трикови За Време На Празниците

Иако оние кои трчаат, не ги допираат многу многу престојните предновогодишни и посленовогодишни празници, гојазитни слави, полна месечина, елко елко и слични гастрономски собиранки и празници на скарата, сепак сакале или не, особено оние кои живееме и тренираме под ова поднебје, ќе бидеме на удар на дизбалансирање на нашиот тренинг план, односно вадење од колосек…