GB XC Challenge ’12

               Вчера (недела, 04 март 2012) успешно заврши и второто традиционално издание на Gazi Baba XC Challenge ’12.  Стартот на трката беше во 13.00 часот, а се трчаше во должина од 5 круга за жените и 10 круга за мажите. Патеката беше во должина од неполн километар, односно 900 метри.
               Учество на трката земаа активни атлетичари од повеќе Македонски атлетски клубови меѓу кои и членовите на АК Безбедност, АК Работнички и најбројни беа членовите на МК Делта, но и рекреативци кои беа расположени за нови подвизи и забава.
               Прво пласирана во женска конкуренција беше Весна Кираџиева од АК Безбедност која заврши безмалку една минута пред нејзината клубска партнерка Марија Стојчевска. Стојчевска истрча храбра трка и го извојува високото второ место и покрај дво месечната повреда која полека ја надминува. Третото место кај девојките и припадна на Марија Богдановска од Маратон Клубот Делта.
                Кај мажите, борбата за првото место беше неизвесна до самиот крај. Александар Кираџиев од АК Безбедност и Александар Стојановски од МК Делта водеа изедначена трка до 200 метри пред крајот, при што Стојановски, искористувајќи ја последната угорница пред финишот успеа да го совлада Кираџиев со минимална предност од три секунди. Со заостанување од цела минута зад нив, трет на целта пристигна и нашиот познат маратонец Трпе Мартиновски. Како четврто пласиран, во целта влезе Игор Јакимовски, додека петти заврши Перо Тодоровски
                 Еве ги и резултатите:

 

slika015

 

ЖЕНИ – 5000m.

1. Весна Кираџиева –  АК Безбедност – 19:50

2. Марија Стојчевска – АК Безбедност – 20:52

3. Марија Богдановска – МК Делта –       22:03

4. Ивана Младеновска

5. Катерина Димовска – МК Делта

6. Симона Трајановска – МК Делта

7. Тамара Ацкоска

8. Елена Здравевска

9. Блага Панева

slika037

МАЖИ – 10 000m.

1.Александар Стојановски – MK Делта – 31:57,13

2.Александар Кираџиев –  АК Безбедност32:00,00

3. Трпе Мартиновски – 32:58,46

4.Игор Јакимовски – 33:46,06

5. Перо Тодоровски – МК Делта – 34:47,22

6. Јовица Ристовски – АК Работнички – 34:48,67

7. Никола Кутановски – МК Делта – 36:41,69

8.Игор Цветановски – АРМ – 36:49,11

9.Марјан Бонев – 38:35,15

10. Александар Симјаноски – 38:37,38

11.Предраг Белински – АРМ – 38:51,31

12. Горан Тодоров – 38:53,75

13.Петре Зафировски – АК Работнички – 39.00.06

14.Иван Пешовски – 39:31,44

15. Славчо Тодоровски – Охрид – 39:54,39

16.Дејан Милосављевиќ – ВК Енерџи – 39:59,07

17. Жикица Ивановски – Брегалница – 40:24,61

18. Иван Ристов – Кочани – 40:42,09

19.Кристијан Ристески – АК Безбедност – 42:02,87

20.Александар Смилков – АК Безбедност – 44:05,31

21.Ивица Пешевски – АК Работнички – 44:25,68

22.Александар Здравковски – 44:34,92

23.Владимир Делов  – АК Безбедност – 45:48,40

24. Бојан Богдановски – 47:48,41

25. Кирил Стефановски – 47:58,83

26. Александар Димовски – 48:45,28

27. Стефан Стојановски – 48:46,28

28.Златко Ангеловски – 50:29,35

29. Иван Жура – 52:37,64

30.Ѓорги Зариќ – 54:11,34

31.Стефан Блажевски – 54:11, 69

32.Димитар Дренкоски – 55:01,40

33. Стефан Ацковски – МК Делта – 55:14,10

34. Веле Самак – 57:22,89

Никола Ќириќ – DNF

Далибор Колоски – DNF

Марко Ивановски – DNF

slika034