IAAF (ИААФ) официјално ребрендирана во World Athletics!

IAAF (ИААФ, Интернационална Атлетска Асоцијација на Федерации) официјално ребрендирана!

World Athletics лого

World Athletics лого

Од неодамна почна и официјано да се користи новото лого и име на Светската Атлетика. Отсега, новото име е World Athletics, a новото лого  е на сликите во прилог.
Логото е составено од три главни елементи: “W’ за World (Светска) што исто така симболично значи и раширен раце на атлетичарите/ките во знак на победа; потоа “А“ за Athletics што го симболизира фокусот на атлетичарите на патот пред нив; и лак над двете што претставува симболизам за целата атлетска заедница соединета во заедништво.
Логото исто така вклучува и атлетски патеки од стаза кои одат во нагорна траекторија, симболизирајќи ја желбата постојано да се напредува вон сите лимити.
симбол за дисциплини во брзо одење

симбол за дисциплини во брзо одење

Четирите посебни логоа ја репрезентираат енергијата во движењата на сите групи дисциплини: тркачки; скокачки; фрлачки и одење (сл. 3, 4, 5 и 6).

симбол фрлачки дисциплини

симбол фрлачки дисциплини

симбол тркачки дисциплини

симбол тркачки дисциплини

симбол скокачки дисциплини

симбол скокачки дисциплини

“Името на ИААФ постои повеќе од 100 години, но малкумина го разбираа или имаше важност за оние кои не се дел од атлетиката“, рече извршниот директор на IAAF, Џон Риџон, “Новиот идентитет создава симбол кој може да стои самостојно, како и да биде во соработка со партнери и настани.“
Permalink